Η επιβίωση και η ανάπτυξη μιας εταιρίας στο κλάδο της μεταποίησης σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει. Ένα από τα βασικά συστατικά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η υιοθέτηση διαχειριστικών συστημάτων. Τα διαχειρσιτικά συστήματα (π.χ ποιότητα, αειφορία, ασφάλεια τροφίμων, υγιεινή και ασφάλεια εργασίας) συνιστούν μια τεκμηριωμένη μέθοδο διαχείρισης των πιθανών κινδύνων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής έως και την χρήση του προϊόντος. Στη κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται διαδικασίες, καθορίζεται η αλληλουχία και η αλλελεπίδραση αυτών, καθορίζονται κριτήρια για την αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμόζονται οι κατάλληλες ενέργειες για την επίτευξη της συνεχούς βελτίωσης.