HACCP - CODEX Alimentarius

3.jpg
Διαχειριστικό Σύστημα για την Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων

Το Σύστημα (μελέτη) HACCP εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραλαβή της πρώτης ύλης, την παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση έως τη τελική διάθεση των τροφίμων στον καταναλωτή.

Tο HACCP (Hazard analysis and Critical Control Points- Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι διεθνής προδιαγραφή, η οποία βασίζεται στις αρχές της Επιτροπής Codex Alimentarius των FAO / WHO και περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Αποτελεί ένα προληπτικό Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωνα με τους ΕυρωπαΪκούς Κανονισμούς.

Το σύστημα (μελέτη) HACCP αποτελεί επιστημονικά βασισμένη και συστηματική προσέγγιση για τον εντοπισμό των βιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων οι οποίοι μπορούν να εμφανιστούν στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας τροφίμων. Καθορίζονται Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου και γίνεται εγκατάσταση προληπτικών μέτρων για την εξάλειψη ή μείωσή τους σε αποδεκτά όρια.

 Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν τη δυνατότητα επιθεώρησης και πιστοποίησης είτε της μελέτης HACCP μεμονωμένα είτε αυτή να ενταχθεί σε ένα διαχειριστικό σύστημα το οποίο και να πιστοποιηθεί με καθορισμένο πρότυπο (π.χ ISO 22000).

Το επιστημονικό δυναμικό της Αρίστη Συμβουλευτική παρέχει όλα τα εχέγγυα για την εκπόνηση μιας άρτιας μελέτης η οποία λαμβάνει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης τροφίμων, δημιουργώντας ένα πλαίσιο οργάνωσης στη λειτουργίας που εξασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων και αποτελεί οδηγό συνεργασίες με σημαντικό πελατολόγιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.